2014. sze 30.

9 kihagyhatatlan koktélbár a világ körül

írta: Cocktaliens
9 kihagyhatatlan koktélbár a világ körül

Az egyik legjobb dolog a nyaralásban, utazgatásban, amikor egy pazar koktélbárban pazar koktélokat fogyasztva feledkezünk el a sivár hétköznapokról. Az alábbiakban néhány igazán felejthetettlen helyet gyűjtöttünk össze, 9 koktélbár a világ körül, amit egyszer mindenkinek meg kéne látogatnia, ezért vagy azért...

Egy svéd bár teljesen jégből, kamu speakeasy New Yorkban, igen változatos a lista... Voltál valamelyikben? Vagy kiegészítenéd a listát? Kommentelj vagy írd meg nekünk a Facebookon, vagy a Twitteren.

pdt-bar.jpg

 

1. Dukes Bar - London

Egy aprócska utcában bújik meg a Londoni Dukes Hotelben, Martini rajongóknak kötelező! James Bond teremtője, Ian Flemming is törzsvendég volt errefelé, itt készítette magának először a Vesper Martinit, amit James döntött magába vadul a Casino Royal-ban. Ha esetleg nem lennél koktélos kedvedben, a bárban található egy cognac szalon és egy szivar kert is.

dukes_london.jpg

 

2. PDT (Please Don't Tell!) - New York

Már csak a telefon fülke formájú bejárat miatt is érdemes ellátogatni ebbe a díjnyertes bárba, habár koktél szinten is világklasszis! A hely vezére a top mixologus, és Liquor.com főnök Jim Meehan, irányítója pedig a többszörös koktél bajnok Jeff Bell. A klasszikus New York-i speakeasy legendát új 21-ik századba költöztetve, a PDT előkelő helyen kell lennie a "to do" listádon, ha meglátogatod a Nagy Almát!

pdt511.jpg

 

3. El Floridita - Havana

Ez a történelmi bár már 1817 óta megtalálható Havanában, és hosszú évekig Constante Ribalaiqua Vert volt a vezető bártendere. Ernest Hemingway is szívesen mulatta itt az idejét, sőt, ha minden pletyka és legenda igaz, akkor a híres Hemingway Daiquiri is itt született meg. Szóval ha Havanába keveredsz, ide vezessen első utad és próbáld ki valamelyik Daiquiri változatot a számos közül, és emeld poharad az öreg halászra!

el-floridita.jpg

 

4. High Five - Tokyo

A bartending nem csak egy szakma Japánban, hanem egy mélységesen tisztelt művészeti forma is. Ezt autentikusan leginkább a High Five-ban tapasztalhatjuk saját bőrünkön. Koktél menü nincs, az italok a helyszínen, személyre szabottan születnek, de érdemes bekérni egy-két klasszikust is. Így vagy úgy, nem távozol csalódottan.

+Bar-High-Five.jpg

 

 

5. Salvatore at Playboy - London

Aki komoly koktélrajongónak tartja magát, mindenképp ki kell próbálnia Slavatore Calabrese egy italát, legalább egyszer! A "master mixologist" végigjárta már London top bárjait, manapság pedig épp egy róla elnevezett cocktail bár irányításával tengeti napjait a Playboy club nevű privát klubban. No para, csak a nevében privát, bárki számára nyitva áll az ajtó! Nem csak a koktélok zseniálisak, de Salvatore remek vintage cognac gyüjteménnyel is felszerelte a bárt. Még annyit Calabreseről, hogy 2012-ben beírta magát a Guinnes Világrekordok Könyvébe is, a világ legidősebb és legdrágább koktéljával. 

salvatore.jpg

 

6. Quaich Bar - Craigellachie, Skócia

Számos Scotch bár létezik a világban, de a Quaich a maga nemében is egyedülálló. A padlótól a plafonig érő polcrendszer őrzi a majdnem 700 fajtából álló gyűjteményt. Ennyi közül bizony eltart egy ideig míg sikerül választani. Az egység a Spey folyó partján található, a skót viszki hazájának szívében, pár kilóméterre a The Macallan, Glenfiddich és a The Glenrothes whiskey-k lepárló üzemeitől.

CRAIGELLACHIE-QUAICH-BAR.jpg

 

7. The Dead Rabbit - New York

Nehéz elhinni, hogy egy csupán egy éve nyitva tartó bár hogyan kerülhet fel egy ilyen listára, de amint átléped a Dead Rabbit küszöbét, nyilvánvalóvá válik... Az ír pub stílusu bár New York üzleti negyedében lelhető. Rusztikus külsejű hely, fürészporos padló, súlyos, fából készült butorok stb., emelett említésre méltó az ittallap is, számos old timer koktél található rajta, korhű pontossággal elkészítve. Az ír jelleg az alapító atyáknak, Sean Muldoonnak és Jack McGarrynek köszönhető, akik a Belfast-i Merchant Hotel-ből települtek át. A tavalyi Tales of the Cocktail gyűlésen az elismerő "Legjobb új koktélbár" címet is bezsebelte, mellé pedig a "Legjobb koktéllap" díjat is elhozta. Nem mellékesen McGarry az "Év nemzetközi bártendere" is lett, szóval elég nagy a felhajtás körülöttük, jobb ha saját szemeddel nézed meg egyszer, hogy miért is...

dead-rabbit.jpg

 

8.  Sazerac Bar - New Orleans

Visszaröppennél kicsit az időben? Setálj be egyszer a Sazeracba. A történelmi Roosevelt Hotelben található New Orleans-ben, és 1923-ban nyitotta meg először a kapuit. Igaz átment egy kisebb renováción néhány évvel ezelőtt de megőrizte a korai 19-ik századi feelinget. Anno a helyi kormányzó Huez P. Long is idejárt Ramos Gin Fizz-ezgetni...

Sazerac-Bar.jpg

 

9. Icebar Jukkasjarvi, Svédország

Az tuti, hogy ez a legkúlabb bár a világon, ezt garantálom! Mégpedig azért mert a Jukkasjarvi Jéghotelben található. Igen, abban a sarkkörön túli hotelben amiről már biztos hallottál, és abszolút minden jégből készült. Annyira, hogy még a Martinis és pezsgős poharakat is jégből faragták, szóval, akár kérheted italod "in the rocks" is. Ahogy a hotel, úgy a bár is újra épül minden télen, és Decemberig tart nyitva. Mondtam én, hogy cool?

CF011490.jpg

 

Szólj hozzá