2014. aug 24.

11 hires koktel es az eredetuk

írta: Cocktaliens
11 hires koktel es az eredetuk

A barpultnal tamaszkodva, ket korabbi italtol kotyagosan, mennyit tud vajon az atlag fogyaszto a koktelrol amit eppen rendel? Altalanossagban nem sokat… Az osszetevokkel altalaban a legegyszerubb foldi halando is tisztaban van, sot buszken hangoztatja is ezt, de hogy hogyan, mikor, hol es milyen korulmenyek kozott szuletett meg az eppen aktualis kedvenc, azt nem mindenki vagja ra kapasbol. Na ezt a hianyt probaljuk potolni most, olvass tovabb ha erdekel, vagy csak szeretned megvillantani tudasod szombat este a szexi bartender lanynak.

153790201.jpg

 

1.     Martini

martini1.jpg

A rajongok velemenye gyakran elter, es neha komoly vitara is ad okot a vermouth es a gin aranyarol, es az ital eredete is hasonlo erzelmeket, nezeteltereseket valt ki a mai napig. Sokan ugy velik, hogy egyszeruen csak egy szarazabb verzioja az osi koktelnak, a Martinez-nek. Martinez, California a szulohelye, de ugyanugy rafogjak ezt a Martinire is. A masik, valljuk be eleg megalapozottnak tuno velemeny, hogy a gin es vermouth elkeveresevel keszulo cocktail szimplan a Martini & Rossi vallalatrol kapta nevet, amely mar a 19. szazad ota exportal vermouth-ot az Egyesul Allamokba. Ugyancsak nepszeru sztori, hogy az elso Martini-t a New York-i Knickerboxer hotel bartendere, Martini di Arma di Taggia keszitette. Ennek a verzionak nemileg ellent mond, hogy a koktelt mar valoszinuleg joval azelott feltalaltak…

 

  2.       Manhattan

manhattan-cocktail.jpg

A melyen tisztelt Manhattan, az igazi bartenderek cocktail-ja, a masik olyan ital, amelynek felfedezeset nagyon sokan tartottak a magukenak. Valoszinuleg az 1860-as evek New York-i bar szcenajanak szulotte, de szamos erdekes (gyakran tul szep hogy igaz legyen) tortenet kapcsolodik az eredetehez. Az egyik ilyen peldaul, hogy Jennie Churchill (Winston edesanyja) 1874-ben partit rendezett a Manhattan Club-ban, Samuel J Tildens kormanyzo valasztasi gyozelme alkalmabol. Egy vallalkozo szellemu, ismeretlen nevu bartender krealt egy cocktail-t az esemeny tiszteletere, es Manhattan-nek nevezte el a partinak helyszineul szolgalo klubrol. Tilden kesobb belebukott ugyan politikai karrierjebe, de legalabb ez a sztori megmentette Ot a feledesbe merulestol…

 

 3.      Bellini

tumblr_inline_mfyi1rFmze1qcyr71.jpg

Ez az elragado pezsgos koktel, amely oszibarack pure es Prosecco elegye, konkret eredet tortenettel rendelkezik. Guiseppe Cipriani, a velencei Harry’s Bar tulajdonosa nevehez fuzodik, O volt aki eloszor szolgalta fel valamikor 1934-1948 kozott. A pink ital jellegzetes szine emlekeztette Guiseppe-t az egyik Szent togajara, amit az olasz reneszansz festo Giovanni Bellini festmenyen latott. A Bellini elnevezessel tisztelgett a festo nagysaga elott.

 

 

 

 

 4.       Kir

Kir_cocktail.jpg

Ez a nepszeru francia eredetu aperitiv ital crème de cassis es feherbor kevereke, mar hosszu ideje Franciorszag kedvenc itala, de a II. Vilaghaboru vegeig meg neve sem volt. Felix Kir, Dijon varos polgarmesetere is nagy rajongoja volt, es a helyi meltosagoknak szolgalta fel az uzleti es szemelyes talalkozok alkalmaval. Ez a szokasa annyira kedvelt es sikeres volt, hogy vegul a neve osszefort az itallal.

 

 

 

 

 

 

 5.       Daiquiri

2857864_orig.jpg

Mit tennel ha egy Kubaban rekedt amerikai banyasz helyeben talalnad magad? Jenning Cox igy jart, es hogy lefoglaja magat, italok keveresebe kezdett. A rum, lime es cukor kevereke feltetelezhetoen 1905-ben szuletett meg, amikor Cox es amerikai tarsai szabadidejukben Santiago barjait latogattak nagy lelkesedessel. Ezen egyszeru alapanyagokbol egy remek ital szuletett, ami aztan vegul megtalalta utjat eloszor az Allamokba, majd meghoditotta a vilagot is.

 

 

 

 6.       Tom Collins

download.jpg

Ez a frissito nyari ital egy nagy 19. szazadi hoax-rol kapta nevet. 1874-ben tobb szaz new york-i kapta meg a rossz hirt: egy bizonyos Tom Collins keverte bajba oket, es keltette rossz hiruket. Hogy milyen modon az nem tisztazott, de nagy felhaborodast keltett, es sokan a nyomaba eredtek. Egy hoax lenyege, hogy egyaltalan nem igaz, tehat nem is letezett Mr Tom Collins. A trukk tovabb gongyolitese vegett, a kornyek bartenderei tomegevel kezdtek el csinalni a frissito citromos koktelt, amit Tom Collins-nak neveztek el, hogy aztan amikor valaki a erdeklodik felole, felszolgalhassak nekik. A sztori annyira bugyuta, hogy akar igaz is lehet.

 

 

 7.       Cosmopolitan

cosmopolitan-cocktail.gif

Joval azelott hogy a Szex es New York ujra nepszeruve tette volna a Cosmo-t, tobb bartender is magaenak tartotta az “igazi” felfedezo titulusat. A szamos sztori alapjan a Cosmo eredhet Minneapolisbol, Californiabol, San Fransicobol, Manhattanbol es Princetownbol is. Kinek melyik szimpatikus… Mivel a cocktail annyira egyszeru, gyakorlatilag egy kamikaze egy kis afonyale hozzaadasaval, az osszes felsorolt helyen akar egyszerre, egymastol fuggetlenul is megalkothattak, igy valoszinuleg sosem tudjuk meg bizonyosan ki tette a poharat Carrie Bradshaw kezebe…

 

 

 

 8.       Sazerac

Sazerac.jpeg

 

Igaz a Sazerac nem a legszelesebb korben ismert koktelok egyike, de teny, hogy egy nagyon izletes koktel, es az egyik legosibb amerikai kevert ital. A rozs whiskey, bitters, cukor es absinthe elegye az 1830-as evekben szuletett meg, amikor Antoine Peychaud gyogyszeresz eloszor kezdte felszolgalni. A Sazerac roved idon belul olyan nepszerusegre tett szert, hogy Peychaud patikaja hamar hirnevet szerzet a revitalizalo italaval. Manapsag ujra fenykorat eli. A kentucky-i Buffalo Trace leparlouzem ket nagyszeru rozs whiskey-t is piacra dobott az elmult evekben Sazerac nevvel, es nemreg a Louisiana-i kepviselok New Orleans hivatalos kokteljanak kialtottak ki.

 

 

 9.       Negroni

kosher-negroni.jpg

 

Count Camillo Negroni-t tartjuk felelosnek ezert a koktelert, 1919 kornyekere teheto a szuletese. A mese szerint Negroni kedvenc itala volt az Americano (Campari, voros vermouth es szoda), de szeretett volna egy kis extra spirituszt hozzatenni. Keresere a bartender a szodat gin-nel helyetesitette, hogy utosebb legyen, es megszuletett a Negroni cocktail.

 

 

 

 

 10.    Black Russian

black-russian.png

 

 

Talan meglepo, de a vodka az egyetlen dolog ami ezt a koktelt Oroszorszaghoz koti. Gustave Tops alkotta meg eloszor 1950 korul a brusszeli Metropole Hotelben. A luxembourg-i nagykovet keresere kevert Kahlua-t vodkaval. A nev konkret eredeterol sajnos nem all rendelkezesre informacio.

 

 

 

 11.   Long Island Iced Tea

 

Long-Island-Iced-Tea.jpg

Tea ugyan nincs benne, de legalabb a Long Island nevnek van hozza koze. A fiatalabb koktelok koze tartozik, korulbelul 40 eve elvezhetjuk. Rosebud Butt razta eloszor ossze az 5 fele feher alkoholt es toltotte fel kolaval 1976 korul Hampton Bays-ben. Ha tehat magadon kivul keresel bunost aki felelos a szornyu vasarnap reggeli masnapodert, akkor Rosebud az embered…

Szólj hozzá