2014. sze 21.

A bártenderek 6 fő típusa

írta: Cocktaliens
A bártenderek 6 fő típusa

A bartending sok viszonylatban hasonlatos a francia idegen légióhoz: mindkettő nagy kihívás, és az életstílus gyakran vonz eltérő, gyakran problémás, zavaros figurákat…

 

A különböző személyiségek eltérősége miatt azonban nehéz a bartendereket „beskatulyazni”.  Én azonban szeretem a kihívásokat, szóval úgy döntöttem csak azért is megpróbálom. Szóval mik a főbb bartender típusok? Íme... Ha úgy gondolod kihagytam valamit, adj hangot elégedettlenségednek a Twitteren (@Cocktaliens)

 

1. Az Erőgép

Az Erőgép a péntek esti műszak koronázatlan királya, táncot jár a pult mögött, rumot éget a bárpult tetején, igen gyakran egyszerre a kettőt. Habár kb. annyira kiszámítható, mint egy bevalamizett rinocérosz, nagyon jól megérteti magát a bár „közönségével”, és az őrületbe kergeti őket (pozitív értelemben, persze). Ők akik a legvalószínűbb, hogy szereznek egy telefonszámot az este végére, bátran használnak folyékony nitrogént, és gond nélkül húzzák elő a kalapból flair tudásukat.

a_1.jpg

 

 

2. Az Alkímista 

Amikor az Alkímista italt készít, legalább annyi minden zajlik le elméjében, mint amennyi a keverőpohárban. Gyakran kaphatjuk el őket amint percekig bámulnak a shakerbe, egy csatát harcolva amit csak ők érthetnek és láthatnak. Rettenthetetlen izlelőképességüknek köszönhetően ők a különleges összetevők mesterei. Egy apró csep ritka bitter, egy gyors Campari áztatás a pohár falára, egy lágy likőr-spriccelés egy retro parfümös üvegből  -  ezek a titkos fegyverei. Úgy kívánják az exotikus, ritka likőröket ahogy Hilary Clinton kivánja meg feljebb valóit, és hosszasan képesek áradozni a menta finomkodó árnyalatairól. Az összes típus közül Ő az akit a legjobban kikészítesz, ha malibu-kólát kérsz.

b.jpg

   

3. Az Üzletember 

A finom meggyőzés, az ellenállhatatlan érvelés mestere Ő. Nem a vendégsereg lelkesedésétől és hozzáértésétől indul be, hanem a nyers akaratok legyőzésétől, a meggyőzésétől. A gyanútlan fogyasztót édeskés verselésével veszi le a lábáról. Egy elragadó mosoly, megértő bólintás, egy lassú, hatásvadász szemöldökemelés a megfelelő pillanatban, és az Üzletember máris behálóz, te pedig rendelsz! Az egyik pillanatban kérsz egy pohár Prosecco-t, a másikban pedig már töltesz magadnak a 3 literes francia pezsgős üvegből, és még csak nem is tudod mi történik körülötted. A hatféle típus közül az Ő jattos perselye a legnagyobb..

c_1.jpg

 

4. A Pszihológus 

A finomhangolt együttérzéssel felszerelt bartender típus nem azért áll a pult mögött, hogy italt készítsen. Hangulatos estéket gyárt nap mint nap magányos, bánatos fogyasztók számára. Elő-előránt ugyan egy szívmelengető rumos koktélt, de a legjobb egy frappáns vicc időzített elsütésében, ami a legráncoltabb homlok tulajdonosának arcára is kaján mosolyt csal. Természetes gyógyító ereje van, és nehéz elterelni a figyelmét a megroppant lelkű fogyasztótól mikor bejön egy Mojito rendelés. Mindenképp Ő az akire szükséged van ha szarul mennek a dolgok, és a szekus se ér rá veled foglalkozni.

d_1.jpg

  

5. A Történész 

Közeli rokonságban áll az Alkímistával, de érdeklődési fókusza nem a különleges összetevők, hanem a szesztilalom, majd a 80-as évek alatt elhalványodott tudás és italtörténelem újra felfedezése. Több témába vágó könyve van, mint üvege, homályos, és olykor meglehetősen fura tényekkel állít szembe, ha kíváncsi vagy rájuk, ha nem. Belőlük lesz leggyakrabban valamelyik rum márkanagykövete.

e.jpg

 

6. A Méregzsák 

Óvakodj tőle... Ő a szar borravalók szülőtte, az ellenálló, a szurkálódó kommentek bajnoka, egy bartender szörny aki mindig jobb és okosabb nálad. Ellenőrzés nélkül hamar irányíthatattlanná válik, és a vendég még dobogó szívével díszíti koktéljait. Sose akard keresztezni utját, és ha lehet, ne hagyd italod felügyelet nélkül a közelében.

f_1.jpg

 

 

Megjelent: thedrinksbusiness.com

Írta: Dan Miles

 

 

 

Szólj hozzá