2015. jan 07.

A titokzatos Absinthe története

írta: Cocktaliens
A titokzatos Absinthe története

absinthe_fairy.jpg

A penicillin és egyéb modern gyógykészítmények előtti időkben az alkoholt nem csak tartósítószerként, de gyógynövényekből készült gyógyhatású készítmények előállítására is igen gyakran használták. Elég csak az itthon is népszerű keserűkre gondolnunk, de számos koktél módosító bitter is ide sorolható. A könnyebb fogyaszthatóság érdekében a kor gyógyszerészei cukorral és vízzel javították fel. Az 1880-as években tűnt fel ezek között az Absinthe, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Ted Breaux, a Jade Liqueur vezető lepárlója, és absinthe történésze szavaival élve: " Az absinthe eredetileg gyógyszerként lett kifejlesztve. A korabeli koktélok fő célja az alkoholos gyógykészítmények könnyebb fogyaszhatósága volt."

A probléma ott kezdődött, hogy a teret hódító Absinthe konkurenciát jelentett a már virágzó francia borkereskedelemnek. Emelett az is gondot okozott, hogy "készítését nem szabályozták törvényes előírások", így gyakorlatilag bárki bármit beletölthetett egy üvegbe, és Absinthe-nak nevezhette. Ennek, és más politikai és társadalmi nyomások következményére számos országban hamar betiltották. 

absinthe02.JPG

"Érdekes, hogy néhány országban ez sosem okozott gondot, és nem került tiltólistára"- írja Breaux. "Angliában például forgalomban maradhatott, hiszen elsősorban koktél alapanyagként használták." Európai bartenderek és termelők pedig kreativitásukat használva próbáltak előállítani és használni hasonló készítményeket, így született meg például a Herbsaint és az egyéb pastis-ként ismert ánizs likőr fajták." 

Az Absinthe napjainkban újra legális a legtöbb országban, az Egyesült Államokban (2007 óta) és az EU-ban is. Utóbbiban egy véletlennek köszönhetően. Amikor az EU-s honatyák jóváírták az étel és ital biztonsági és készítési előírásokat, azok felülírták az Absinthe-re vonatkozó tiltásokat, ezáltal a gyártók ismét szabadon készíthették. Az USA-ban hosszas tárgyalások előzték meg az Alkohol és Dohány Adózási és Kereskedelmi Irodával (TTB), míg végül megnyílt az út. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan működik az Absinthe kipróbált koktélokban, teszteld az egyiket Ted Breaux által összegyűjtött legfrankóbbak közül.

 

Bloody Fairy

Elkészítés: Egyszerűen helyettesítsd a vodkát Absinthe-re a Bloody Mary-dben, és már kész is!

 

Brunelle 

Összetevők
30ml Absinthe

25ml citromlé
Cukor szirup ízlés szerint

Elkészítés: Az összetevőket jéggel teli shakerben erőteljesen összerázzuk, majd hűtött koktélos pohárba szűrjük. 

1379506653.jpg

 

Corpse Reviver No. 2

Összetevők
30ml Gin (Ted kedvence az Old Tom, mert ez édeskésebb)
25ml narancslé
20ml Lillet Blanc
20ml citromlé
5ml absinthe

Elkészítés: Hosszasan rázzuk össze egy jéggel teli shakerben, majd finomszűrővel szürjük jéghideg coupette pohárba

corpserevivorpost_prohibition.jpg

 

 

Morning Glory Fizz

Összetevők
15ml citromlé vagy 25ml lime lé
15ml cukor szirup
1 tojás fehérje
10ml absinthe
50ml blended skót whisky

Elkészítés: Rázzuk össze az összetevőket előbb jég nélkül egy shakerben, majd utána jéggel hosszasan, amíg a shaker külső felülete el nem jegesedik. Collins pohárba szürjük kockajégre, és töltsük fel szódával.

morning-gloryhorz.jpg

Szólj hozzá