2014. sze 02.

Házi készítésű, fűszeres cukorszirupok mindenkinek!

írta: Cocktaliens
Házi készítésű, fűszeres cukorszirupok mindenkinek!

A nyár végének közeledtével ismét előtérbe kerül a probléma: vajon mihez kezdünk a nyár folyamán konyhakertünkből lelkesen leszüretelt, viszont feleslegként rajtunk maradt fűszereinkkel. Sok hi-end koktél bár igyekszik maga megtermelni a mentát, citromfüvet meg még ki tudja mit, ami éppen szükséges itallapjukhoz. A téli menüre átállásnál viszon ezek sokszor a szemétben végzik. Negatív! A menta könnyen felhasznalhato ugyan, Mojito, Smash, Mint Julep stb. készítéséhez, de van ám más is a kedvenc koktélbárod raktárkészletében! Ami ilyenkor történik, az maga az univerzum legnagyobb titka, csodája: fűszernövényekkel ízesített cukorszirupok, BANG!

 

make_slash_do_1.jpg

Most sokan biztos úgy gondolják, na itt egy újabb fölösleges felhajtás, macera, a ragacsról és koszról amit a konyhánkban/bárunkban okoz nem is beszélve, azonban ezek elkészítése relatív egyszerű, könnyen kivitelezhető és nem igényel nagy erőfeszítést vagy eszközöket. Ha nem hiszed, pillants rá az alábbi három tökegyszerü receptre, és ha bártender vagy ha nem, ezekkel tuti feldobhatod akármelyik improvizált italodat!

 

Bazrecipe-simple-syrup-basil-290x290.jpgsalikomos cukorszirup

- 500g nádcukor vagy muscovado cukor
- 500ml forró víz
- 200g bazsalikom levél

A cukrot a forróvízzel elkverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, pár percig keverjük majd lefedjük és akár egy napig is állni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk így a fűszer aromája és illata annál jobban átjön majd. Ezután leszürjük egy dunsztos üvegbe vagy más tárolóedénye és hütbőben tároljuk, egészen felhasználásig.



 

recipe-simple-syrup-mint-290x290 (2).jpg

Mentás cukorszirup

 

- 500g nádcukor vagy muscovado
- 500ml forró víz
- 200g mentalevél

 

A recept nagyjából ugyanaz, mint az imént, az elkészítés viszont 100%-ban egyezik. Enjoy!

 

 

Tárkonyos cukorsziruprecipe-simple-syrup-tarragon-290x290.jpg

 

- 500g nádcukor vagy muscovado
- 500ml forró víz
- 6 nagyobb tárkony levél

 

Copy/paste ide az elkészítés módját, és máris van tárkonyos szirupod!

 

 

Az így készült házi szirupok hűtőben tárolva akár két hétig is megőrzik szavatosságukat. Egy-két teáskanálnyi vodka hozzáadásával akár még tovább is felhasználható marad. Ezek után a lényeg már csak annyi, hogy használd amilyen gyakran csak tudod! Helyettesítsd vele a megszokott cukorszirupot a Mojito-ban, Tom Collins-ban, de akármilyen sour-ban, Daiquir-ben vagy Gimlet-ben is kiváló!

 

Szólj hozzá