2014. aug 19.

10 ok amiert imadok bartenderkedni!

írta: Cocktaliens
10 ok amiert imadok bartenderkedni!

5155740.jpg

 

Nem is olyan reg a New York Post es a Jezebel.com is kozzetett nehany elgondolkodtato cikket, amely komoly hatassal lehet az atlagember felfogasara a bartender hivatas irant. Fennhangzo cimek, ugy mint "10 dolog ami miatt a bartender utal teged" nem csak olyan kepet festenek a mixerekrol, akik egyenranguan megvetik a munkajukat es a vendegeiket egyarant, de altalanossagban is negativ megvilagitasba helyezi  ezt a hivatast, amelyre pedig oly sok ember buszke vilagszerte. Az effajta megnyilvanulasok nem csak engem, teged es a bartender kollegaidat huzza fel, hanem egyenesen megszegyeniti ezt gyonyoru szakmat, amelyhez mint tudjuk hatartalan kreativitasra, pozitivitasra es nem utolso sorban intelligenciara is szukseg van!



Pam-W-1-300x199.jpgTeny, ez a munka nem valo mindenkinek. Nem lehet mindenki jo bartender, ugyanugy ahogy en sem lehetnek soha sikeres orvos, konyvelo vagy epitesz! Bizonyos munkak csak hozza passzolo szemelyiseggel, adottsagokkal vegezhetoek el sikeresen, ebbol fakadoan a mixer szakmahoz is nyitottsag, elhatarozottsag, kreativitas, kivancsisag es rengeteg turelem is szukseges. Hivatasunk szamos elonnyel es szepseggel rendelkezik, es itt az ideje, hogy ezekre is ravilagitsunk picit!

Eppen ezert, valaszul ezekre a kellemetlen publikaciokra, ezuttal visszavagunk! 10 dolog amiert jo bartendernek lenni:

1) Mert jo moka: Az a fajta munka, amit minden nap izgalommal varok!

2) Nem kell egy iroasztal mellett asitoznom 8 orat naponta. Emlekszem meg amikor irodai munkat vegeztem, es folytonos bezartsagban ereztem magam. Tanulmanyok bizonyitjak, hogy a hosszas, rendszeres egyhelyben ules rettentoen karos a testre es az egesz szervezetre, 20-30 percenkent lenne szukseg felallni es rendesen kinyujtozkodni. Igaz ami igaz, labon kihordani nem ritkan 10-12 oras muszakokat a pult mogott szintugy nem a legegeszsegesebb a labamra nezve, megis sokkal fittebbnek erzem magam, mintha egy irodai szekhez lennek szogelve. 

3) Sokfele emberrel talalkozom: Egy bar az a hely, ahol mindenfele ember megfordulhat. Szarmazastol, vallastol, kortol, hirnevtol fuggetlenul barki odasetalhat a pultomhoz. Ami a legfontosabb, barmely vendegemnek megadom ugyanazt a tiszteletet es profi szervizt, mint akarmelyik mellete ulonek. A mixer szakmanak koszonhetoen tettem szert a legmeglepobb, leglehetettlenebb es megis neha a legmelyebb baratsagokra, vagy termekeny kapcsolatokra. 

4) A boldogsag faktor: Csodalotos dolog, hogy egy szepen elkeszitett koktel, par perc nyitott hallgatosag vagy egy egyszeru bok, dicseret mennyire pozitiv hatassal lehet a vendegemre. A kiszolgalo, vendegletoiparban dolgozom, ez az eletem! Ebbol adodoan nincs nagyobb szakmai elegedettseg, mint amikor egy koktelom fultol fulig ero vigyort ragaszt az elottem ulo arcara. Legyen az egy profi modon, odafigyelessel elkeszitett  Old Fashioned vagy egy szimpla Malibu-kola, nekem tokmindegy mit rendelsz, ameddig az altalam keszitett ital segit enyhiteni egy hosszu munkanap/het fajdalmait, es kellemes hangulatot, emlekezetes elmenyt varazsol. 

5) Ismerettseg:  Udito esszenciaja a mixerkedesemnek, a kiterjedt kapcsolathalozat amit sikerult kiepitenem, legyen szo nagyszeru bartenderekrol, vagy a legjobb koktelbarokrol. Buszken vallalom az "Aranyoldalak" szerepet, ha a barataim latogatasra erdemes bart, szorakozohelyet vagy ettermet keresnek maguknak a hetvegere. 

6) Muveszet: A mixerkedes teszi lehetove, hogy kieljem a kreativitasom. Mindenfele muveszettel kapcsolatos targyban osztalyutolso voltam, es azota is sokaig abban a tudatban eltem, hogy nagyjabol semmi kreativitasom, alkotokeszsegem nincs. Azonban az elmult evek mixerkedese megtanitott, hogy meg ha az esztetikai erzekem keves is volt az iskolai rajzorakhoz, nagyszeru erzekkel rendelkezem uj, izletes es megnyero italok "eloallitasahoz". Nincs annal jobb erzes, amikor egy gyonyoruen megalkotott koktelt felszolgalva, vendegem elgyotort arca szinnel telik meg es felvillanyozodik meglepettsegeben es elegedettsegeben. Csak egy remek ital megjelensese, texturaja, szine, illata es ize kepes erre e csodara. Neha azt kivanom Barbara neni (ex-rajztanarom)  is lathatna ilyenkor mire vagyok kepes...

7) Kulonbozoseg: Profi bartendernek lenni meglehetosen elter a megszokott, kitaposott karrier osvenyektol. A kesoi 19. es korai 20. szazadban a bartender hivatas egy elfogadott, tisztelt hivatas volt. Manapsag nem ez a legvonzobb szakma egy jol kepzett foiskolas szamara. Na erre az en ket diplomam az ellenpelda! Buszkeseggel tolt el, hogy tagja lehetek annak a parszaz bartendernek, aki uttoro munkat vegez azert, hogy ez az iparag megalapozodjon, es sikeresen tovabbfejlodjon a 21. szazadban is!

8) Megdolgozom a penzemert: Ez a vendeglatoipar... Nem huzok le heti normal 40 orat, es kapok egy fizetesi papirt honap vegen, egy allando osszeggel ami teljesseggel fuggetlen az elvegzett munkamtol. Elvegzett munkam erteke egyenes aranyban van a fizetesemmel, minnel nagyobb erot fektetek bele, annal jobban telik a zsebem az este vegere. Nem szeretsz beszelgetni az emberekkel, enervalt vagy, utalod a hosszu italrendeleseket es nincs turelmed? Hat baratom akkor ez a szakma nagyon nem neked valo...

Egy mixernek nem szabad automatikusan, ertelemszeruen elvarni a borravalot a vendegtol. A vegosszeg attol fuggo, a bartender mennyire jol vegezte munkajat, es milyen hangulatot teremtett, mennyire volt interaktiv. Igen, tudom neha a borravalo nem igazsagos, mint peldaul amikor osszedobsz 6 kulonbozo bonyolult koktelt egy csapatnak mondjuk 8 perc alatt, es kapsz 4 dolcsit a faradozasaidert. Ilyenkor gondolj arra, hogy volt ido, mikor egy korso csapoltra kaptal 2-3 dolcsit. En kemenyen dolgozom minden nap, hogy a vendegeim egy remek elmennyel gazdagodva alljanak fel a barpulttol, es nem, nem is ellenorzom ki mennyi borravalot hagyott, es legutolso esetben sem teszek megjegyzest! Tisztaban vagyok vele, hogy az erofeszites, amit belefektetek igazsagosan kifezetodik. Tapasztalat bizonyitja, hogy a teoria mukodik...

9) Tudas: A szakma csordultig van tortenelmi ertekekkel, de sajnos ezek sokszor felfedettlenek maradnak. Mixerek! Vegyetek a faradtsagot es olvassatok el par konyvet, szivjatok magatokba a tudast amit ez a hivatas rejt magaban, legyetek tisztaban az ertekeivel, es a kozossegre, irodalomra es tortenelemre gyakorolt hatasaival! Gyors pelda:  az elso kivetett ado az amerikai tortenelemben a gabonaszeszt erintette, szimplan azert mert akkora mennyisegben kerult eloallitasra. Dobj be egy hasonlo szosszenetet barmelyik barpultnal unatkozo uzletembernek, es garantaltan felkelted az erdeklodeset az italok irant! 

10) Ezert a kerdesert dolgozom: “Mikor dolgozol legkozelebb, mikor johetunk vissza hozzad egy ujabb italra?" Ez a legnagyobb dicseret amit egy bartender kaphat. Persze, azt is jo hallani, hogy az italaid fantasztikusak, es a hangulat paratlan, de ha mogorva es arrogans vagy, aki hozza se morog a vendegekhez, akkor azok sosem ternek vissza hozzad. Elmenyeket krealunk a pult mogott, es menedeket a valo vilagtol, ami a koktel bar ajtajan tul van... Szolgalhatsz fel csak vodkat szodaval egesz ejjel, megis kikialthatnak a varos legjobb mixerenek, ha amit teszel es ahogy teszed emlekezetes es megnyero. Velemenyem szerint ilyen egy jo bartender.


Pam-W-3-300x200.jpg
Published by http://www.alcoholprofessor.com 28/03/2012
Written by Pamela Wiznitzer

Szólj hozzá

mixer koktel cocktail bartender bartending cocktailian 10 reasons