2014. sze 24.

A bor egészségre gyakorolt hatásai

írta: Cocktaliens
A bor egészségre gyakorolt hatásai

A bor egészségre gyakorolt hatásai, legyen az káros vagy előnyös, számos vitára adnak okot. Sokan úgy mélyednek el ebben a vitában, hogy nem is pontosan tudják a válaszokat bizonyos kérdésekre. Ezúttal megpróbálunk ebben segíteni, és kitisztítani a képet 5 vitatott, és félreértett feltételezéssel kapcsolatban.

 

1. A szulfitok fejfájást okoznak. Hamis

 Nincs alátámasztott tudományos összefüggés a szulfitok és a fejfájás között. A populáció mindössze 1%-a, és az asztmások 5%-a tapasztalthat allergiás reakciókat a szulfitokra, és az is többnyire légzési nehézségek formájában jelentkezik.

fejfajas.jpg

 

 2. A bor könnyen fogyaszthatósága okozza a fejfájást. Nem feltétlenül.

 Ha túl gyakran jelentkezik fejfájás a kedvenc Pinot Grigio-d iszogatása után, akkor sajnos el kell árulnunk, hogy valószínűleg túl gyakran nézel a pohár/üveg fenekére... Azonban ha úgy gondolod ez nem a fő indok, vannak alternatív magyarázatok is. Például lehet hogy RWH-ben szenvedsz! (red wine headache). Hidd csak el, létező dolog! A fejfájás mellett hányinger és arcpír formájában jelentkezik, és akár egy pohár vörös elfogyasztása után is jelentkezhet, még mielőtt az alkohol kifejtené más, jobban ismert hatásait.

 

Ez a jelenség nem gyakori fehér bor, sör vagy likőrök esetében, ennek az oka azonban még mindig rejtély. Egyes szakértők szerint a csersavak a hibásak, amik sokkal nagyobb számban vannak jelen a vörösborban, mint a fehérben. A Harvard Health Letter publikációja szerint a fő bűnös a szerotonin neuro-transzmitter, ami magas számban okozhat fejfájást, főleg migrénesek körében. De ráfogják még a probmléma okát egyéb baktériumokra, élesztőkre is. Úgy látszik mindenki csak találgat.

pohar.jpg

 

 

 3.  A természetes, organikusan előállított borok nem tartalmaznak szulfitokat. Hamis

 Persze, lehet, hogy szuper trendinek látszol ha organikus borokkal kínálod vendégeidet, és valóban számos egészségre kedvező hatása is van, de ezeknek semmi köze a szulfitokhoz. Minden borban vannak szulfitok. Természetesen előforduló tényező, amely a szőlőcukor erjedésével keletkezik. Természetesen megjelenésének aránya különböző borok esetében eltérő lehet, de mint az 1.-es pontban már leszögeztük, ennek amúgy sincsen semmi köze a fejfájáshoz

 

4.  A vörös bor hasznosabb a szervezetednek, mint a fehér. Nem feltétlenül

 Nehéz erre egyértelmű választ adni. Bizonyos tanulmányok alátámasztják, hogy egészséges összetevők – csersavak, antioxidánsok és tanninok – bőségesebben vannak jelen a vörös borban. Ennek oka, hogy ezek a szív és érrendszerre hasznos dolgok főként a szőlő héjából származnak, a fehér bor készítéséhez viszont ezt csak limitált mennyiségben használják fel.

vf.jpg

 

5. Az alkohol általában, beleszámítva a bort is, öli az agysejteket. Hamis

Roberta Pentney, a New York State University tudósa szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár agysejt pusztulással. Azonban károsíthat bizonyos receptorokat a kicsi okos agyunkban és ez vezet részegségehez, esetleges alkoholméregezéshez. Nem csoda, hogy ha hülyén viselkedünk, ha egy pohárral többet ittunk a kelleténél. Ezek a károsodások visszafordíthatók, szóval nem kell aggódni a hosszú távú következményektől. A rövid távú viselkedési problémák már kellemetlenebbek lehetnek....

 

Szólj hozzá