2014. aug 24.

A 10 legdragabb szeszesital a vilagon

írta: Cocktaliens
A 10 legdragabb szeszesital a vilagon

Hatarozott emelkedes jellemzi az elmult evekben az igenyt a luxus kategoriaju szeszesitalok irant. Gazdasagi valsag ide vagy oda, a high-end premium kategorias italok jelenlete erosodik, a tehetosebb fogyasztok szomja pedig csak ritka, meregdraga arukkal olthato. Mig a legtobb szeszesital arat a minoseg, eletkor es exkluzivitas hatarozza meg, bizonyos termekek araban jelentos szerepet jatszik az esztetikus, extravagans megjelenes is. Gyakran megjelennek a vilag aukcios hazaiban is, es a ritkasaguk mellett jo befektetest is jelentenek, amely evek multan komoly profitot termelhet. Listank gerincet ritka skot whisky-k es tortenelmi Cognac-ok adjak, de talalhatunk koztuk high-end Tequilat, vodkat es rumot is.

 

1.       Legacy by Angostura

Angostura-Legacy.jpg

2012-ben jelent meg a piacon, Trinidad fuggetlensegenek 50-ik evfordulojara. Kizarolag 20 uveg keszult belole, es a vilag legdragabb rumjava valt, hatborzongato $25.000-os araval. Karoly herceg londoni ekszereszei terveztek a fel literes ezust es kristaly uveget, amit egy selyem es barsony bevonatu fadoboz hivatott megvedeni. Az ezustbol keszult dugo egy cukornadon megpiheno trinidadi pillangot abrazol. Maga a rum egy blend, azaz keverek, a marka het legritkabb fajtajabol keszult, mindegyike minimum 17 evig pihent a hordokban. A 20-bol ket uveg a londoni Harrod’s aruhazban kerult eladasra, egyenkent £20.000 ertekben.

 

 2.       Remy Martin Black Pearls Louis XIII

Louis-XIII.jpg

A luxus a konyakok velejaroja, sokmindenki szemeben. Egy kategoria, amely a leggyakrabban erdemli ki a “legdragabb” kifejezest. A Remy Martin Black Pearls Louis XIII ennek tokeletes peldaja, 2012-ben nem kevesebb, mint £100.000-ert kelt el egy arveresen.

Gondosan valogatott Grande Champagne szoloszemeket hasznaltak fel keszitesehez. A hagyomanyoknak megfeleloen ez is egy blend, korulbelul 1200 fele 40 es 100 eves kozotti eaux de vie alkotja. Az uveg – Baccarat tervezesu, kezzel keszitett fekete kristaly – tisztelges egy 16. szazadi, Cognac-ben felfedezett uveg elott.

 

 3.       Diamond Jubilee by Johnny Walker

Untitled.jpg

II. Erzsebet kiralyno uralkodasanak 60-ik evfordulojara keszult belole 60 uveggel, egyedi keveresu, 60 eves skot whisky. Gyemantformaju kristaly uvegenek nyakat ezust galler boritja, felkaratos gyemant berakassal. A whisky-t angol tolgyfa hordokban erleltek, melyet a kiralyno Sandrigham-i kastelyat korulvevo erdobol kivagott fabol keszitettek. Minden egyes uveg £100.000-ert kelt el egyet kiveve, melyet a kiralynonek ajandekoztak. A teljes bevetelt felajanlottak a Queen Elizabeth Scholarship-nek, amely egy brit hagyomanyorzo jotekonysagi egyesulet.

 

 

 

 4.       Bowmore 1975

bowmore1957.jpg

2012 szeptembereben a Bowmore whisky uzem kibocsajtott 12 uveg £100.000 erteku 54 eves skot whisky-t – a valaha keszult legidosebb Islay malata whisky-t. A 42.1%-os Bowmore 1957 43 evet pihent sherry-s hordokban, mielott 2000-ben bourbon hordokba koltoztettek egy ujabb evtizedre. A kristaly es platina uveg formaja az erlelo raktarat csapkodo hullamokat szimbolizalja (a raktar a tengerszint alatt fekszik).

 

 

 5.       Dalmore 62 Year Old

Dalmoreweb.jpg

A vilag legdragabb whisky-jenek kikialtott ital a szingapuri Changai repuloteren kerult eladasra potom £125.000-ert. Kulonleges ritkasag, 12 uveg keszult a 62 eves single maltbol. A tortenet ironiaja, hogy azota mar elveszitette titulusat egy 64 eves Macallan ellen.

 

 

 

 

 6.       The Dalmore Paterson Collection

PCweb.jpg

A vilag legdragabb whisky gyujtemenye. 12 egyedi uveg scotch, Richard Paterson whisky mester keze muve. Osszerteke egeszen pontosan £987.500.

 

 

 

 

 

 7.       The Maccalan 64 year old in Lalique

Macallanweb.jpg

A legidosebb es legritkabb skot whisky amit a Macallan valaha kibocsajtott. A vilag legdragabb whisky-jekent kerult a Guinnes Rekordok konyvebe 2012-ben, amikor egy amerikai arveresen egy gyujto £291.000-t fizetett erte. 

 

 

 

 

 

 8.       Diva Vodka

divaweb.jpg

Hivatalosan is a vilag legdragabb vodkaja, triplan szurt kulonlegesseg amelynek bolti ara £1millio.

 

 

 

 

 

 

 9.       Pasion Azteca Platinum by Tequila Ley .925

 

Ley2web.jpg

2010-ben a Tequila Ley megdontotte sajat vilagrekorder tequilajat a Pasion Azteca kiadasaval. Ara a hihetetlen $3.5millio kozeleben mozog. Igaz kizarolag a legjobb minosegu kek agave felhasznalasabol keszult, arat valojaban a gyemant es platina bevonatu uvegenek koszonheti.

 

 

 

 10.   Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne

 

Henriweb.jpg

A “Cognac DNS-enek” is nevezett kulonlegesseg 100 evnel is idosebb, a vilag egyik legritkabb es legdragabb itala. Arcimkejen $2millio all es 24 karatos arany es platina uvegben erkezik, 6500 gyemant berakassal az oldalan. A szemetszuro hasonlosag a Pasion Azteca-val nem veletlen. Az uveget szinten a Ley .925 tervezte. 

Szólj hozzá