2014. aug 21.

Gin-palotak Londonban, anno es most!

írta: Cocktaliens
Gin-palotak Londonban, anno es most!

A korai 1800-as evekben szamos csabito gin-palota tunt fel Londonban. A gin iranti megujult erdeklodes ujra a felszinre hozta a Londoni "drinking culture" eme csiszolatlan ekkovet.

 London_Gin_Palace_2516254a.jpg

Az 1830-as evek beli London a vilag legnagyobb varosa volt, es a nepesseget kiszolgalo szamos ujitasok koze tartoztak az ugy nevezett "gin-palotak". Ez ido tajt egyre nagyobb ismerettseget es elismertseget nyert a kifinomult, izletes parlatok keszitese, es az igeny, hogy ezeket kellemes korulmenyek kozott fogyaszthassak. Azelott a legtobb alkohol arusito uzlet komor, kevesbe vonzo hely volt; a gin-palotak megjelenese viszont magaval hoztott egy gazlampaval megvilagitott, diszes, hangulatos, mai szoval elve trendi megjelenest. Mindez egy rettento izgalmas innovacio volt az akkori varosi kornyezetben. (Tegyuk hozza, hogy a belso megjelenes nem mindig allt osszhangban a kulso diszesseggel. Az utcarol belepve egy kevesbe elegansabb terembe erkezhettunk, melyben kizarolag egy hosszu barpult volt talalhato, asztalok es ulo helyek csak elvetve alltak rendelkezesre). A Museum of London munkatarsa, Alex Werner tanulmanyaiban talalhatunk informaciokat a 19. szazadi gin palotakrol. Ezek a helyek tobbnyire tobbfele osztalybol szarmazo ferfiakkal teltek meg (kiveve a felsobb osztaly, ok mar akkor sem vegyultek az alacsonyabb rangu kozneppel), a noket csak nehany "kevesbe tiszteletremelto" egyen kepviselte.

Koztudott ugyan, hogy a gin nem egy konkret, kizarolagos londoni, avagy angol ital. A hollandok is nagy gin tradiciokkal rendelkeznek, de a kifejezett szaraz, londoni gin volt az amely remekul mukodott mas osszetevokkel osszekeverve. Akkortajt mar egyre csokkent a helyi illegalis leparlo uzemek szama, es a gin minosege is javulni kezdett, egyre inkabb csak kivalo, izletes gin-ekhez lehetett, es volt erdemes hozzajutni. A gin palotak vendegei (es bartenderei) kiserletezni kezdtek kulonbozo fuszerek, gyumolcsok es egyebb italok hozzaadasaval, es ez merhetettlenul felkeltette az erdeklodest a felhasznalasi lehetosegek irant.

A gin e merteku terhoditasa azonban nem zarta ki a egyeb kulonbozo alkohols italok fogyasztasat sem. Brandy, rum es valtozatos sorok is ugyanugy kaphatoak voltak, es a megszokott kocsmai arnal joval olcsobban hozza juthatott barki, aki vitte magaval a sajat korsojat. Azonban a legnepszerubb a gyors latogatas egy "villam csapasra" volt, ahogy a gin fogyasztast emlegettek. Kivalo elfoglaltsag volt egy szinhaz elotti osszejovetelre, vagy egy kis erogyujtesre a munkabol hazafele. A legtobb ilyen gin palota London centrumaban, Bloomsbury-ben es a Covent Gardenben volt fellelheto.

 A kesobbiekben ezek tovabb fejlodtek, sokkal kifinomultabb vendeglato egysegekke valtak, gyakran kinaltak kulonlegesebb koktelokat, es nem ritkan zenes-tancos mulatokka valtoztak. Ahogy az igenyek tovabb nottek, az eredeti gin palotak eltuntek a varosbol, es ma mar egyetlen autentikus sem maradt Londonban. A modern kori gin rajongok elvetve ugyan, de meg osszefuthatnak ezen barok oroksegeivel, nehany fovarosi nagy multu pub-ban. Ha egy londoni  kocsmaban talalod magad, oriasi diszes uvegablakokkal, tukrokkel, tapetazott falakkal, aranyozott es diszesen szegelyezett kulso megjelenessel, nagy az eselye hogy a design-t a korabeli gin palotak ihlettek

Az ujra eledt erdeklodes a gin irant azt is jelenti, hogy manapsag a londoniak elott boseges kinalat es szamos lehetoseg all a gin kiprobalasara. Ez persze azt is jelenti, hogy nem art egy kicsit jobban utananezni ennek a nemes parlatnak, hogy maximalisan ki tudjuk elvezni. Honnan lehet tehat tudni, hogy minosegi gin-t fogyasztunk? A hires Tanqueray leparlo mestere szavait idezve: "A legdragabb gin nem mindig a legjobb. Altalanossagban veve konnyu megitelni. Egy kellemes aroma es lagy textura sokat sejteto. Ha a gin tul konnyu, es egeti az orrot, torkot egyarant, akkor viszont erdemes elkerulni."

Nem utkozhetunk minosegbeli problemakba, ha ragaszkodunk az elismert, hirnevvel rendelkezo barokhoz. London kivetelesen innovativ koktel szcenaja tetemesen kiveszi a reszet az igenyes gin fogyasztas ujjaelesztesebol. A Langham Hotel is hozzatett ehhez, az elmult evben egy pop-up gin palotat nyitottak az egyik szarnyban. Szinten szamos uj gin leparlo uzem nyilik a varosban, kulonbozo szintu mesterkurzusokat tartva azoknak akik szeretnenek melyebben elmerulni a gin keszites fortelyaiban.

 

Hol tudhatunk meg tobbet Londonban a gin-rol es fogyasztasi szokasairol?

 

Havonta ketszer az Intercontinental Hotel a Park Lane-en (Hydpe Park) szinpadias, izleses Gin & Jazz partikat szervez. Tehetseges europai zenekarok szorakoztatjak a vendegeket, akik 35 fele gin-t es szamos, 1920-es evek altal inspiralt gin alapu koktelokat kostolgathatnak. 

Az Egyesult Kiralysag legnagyobb gin valaszteka a Graphic barban lelheto, a Soho kozeleben. Korulbelul 180 fele gin talalhato az itallapon, ez azonban folyamatosan valtozik es novekszik, igy a legtapasztaltabb, legfanatikusabb gin rajongo is biztosan talalhat ujdonsagot. 

 A Dukes Hotel a Mayfair-ben a hely, ahol az allitasok szerint Iam Flemming papirra vetette a hires, James Bond nevjegyeve valt idezetet: "razva, nem keverve". A bar probal hu maradni e darabka tortenelemhez, es allando Martini mesterkurzusokat tart Alessandro Palazzi vezeto bartender iranyitasaval. A ket oras delutani elfoglaltsag alkalmaval a Martini keszites minden aspektusa szoba kerul. Ara potom £95 szemelyenkent.

A koktel barjairol hires Portobello Road-on talalhato a The Ginstitue. Itt amellett, hogy tanulhatunk a gin tortenelmerol es keszitesi szokasairol, sajat recept alapjan keszithetjuk el egyedi gin-unket, amit miutan hazavittunk, es elfogyasztottunk, ujra rendelhetjuk, hiszen minden egyedi recept elmentesre kerul. E kurzus ara £100

A Sipsmith felelos az elso gin leparlo uzemert az elmult 200 evben, es a jo hir, hogy barki aki kivancsi a gin keszitesere reszt vehet egy szervezett latogatason, barmely szerda delutan. £12-ert szemelyenkent egy welcome drink-kel indul, es szakszeruen levezenyelt kostoltatassal folytatodik. 

A The London Gin Club osszejovetelei is igen nepszeruek a gin rajongok koreben. A helyszin a Star at Night bar a Sohoban, itt tobb mint 60 fele gin-t kostolhatunk es ismerhetunk meg kozelebbrol. Gin alapu koktel kulonlegessegek is talalhatok itallapjaikon, tobb az 1800-as evek klasszikus kevert italait idezi.

Egy pub lanc vette at ugyan az iranyitasat, de a Szent Pal Katedralis szomszedsagaban talalhato Viaduct Tavern is egy viktorianus gin palota volt valaha. Ma mar nem a gin a fo profiljuk, de buszken hirdetik, hogy a hagyomanyt orizve, ok szolgaljak a legjobb gin&tonic-ot Londonban.

Megjelent: thetelegraph.co.uk
Irta:John O'Ceallaigh

 

Szólj hozzá

london palota gin gin palaces dry gin